Wiljan Vloet - Logo

donderdag 9 april 2015

Trainer zijn is een ervaringsvak

Ik heb denk ik wel alles meegemaakt in de voetballerij. Successen gevierd, nederlagen geleden, gehuild en heel veel gelachen. Kennisgemaakt met bijzondere mensen. Mogen helpen aan de ontwikkeling van geweldige talentvolle jonge mensen, maar ook talenten zien mislukken door invloed van hun omgeving, media-aandacht en geld.  Gezien en ervaren hoe de invloed van media kan zijn op beeldvorming t.a.v. mensen die werken in de voetballerij. Soms zelfs zonder gedegen journalistiek onderzoek of gebaseerd op geruchten en roddels. 
In deze blog zal ik jullie regelmatig feedback en inzicht geven in deze bijzondere wereld. Ik zal jullie deelgenoot maken van de zaken die ik persoonlijk meemaak of mijn visie geven op actuele gebeurtenissen. Soms vanuit het perspectief als trainer, soms vanuit oogpunt van mezelf en soms met de bril op van de hoofdtrainer.  Mijn visie op de maatschappij en het bedrijfsleven zal ik zeker in de context betrekken. 

Vandaag de eerste blog gemaakt voor mijn nieuwe website www.wiljanvloet.nl. De site is bijna operationeel, ik denk nog een weekje, maar ondertussen hierbij alvast een stukje over de afgelopen weken en de actuele voetbalgebeurtenissen zoals ik ze persoonlijk ervaar.

In deze blog wil ik 1 punt centraal zetten en dat is het vak trainer/coach en het trainersgilde van Nederland. Om met het laatste maar eens te beginnen. De afgelopen periode werden er weer verschillende beslissingen genomen t.a.v. de trainer. De ene trainer mocht zijn aflopende contract verlengen, de ander kreeg te horen dat zijn contract niet verlengt werd en er waren ook collega’s die direct stopten met hun functie.
Iedereen in het vak weet dat je als trainer zo goed bent als je laatste wedstrijd en dat verliezen in de beslissende fase van de competitie soms heel zware gevolgen heeft. Ja… Go Ahead Eagles zal hard moeten knokken om in de Ere Divisie te blijven, maar heeft Foeke Booy niet meer dan voldoende ervaring om te weten wat er moet gebeuren? Bij Roda JC willen ze , nee…moeten ze, zo snel mogelijk terug naar de Ere Divisie. Direct kampioen worden was voor hen onmogelijk omdat NEC de beste aanval had en het hele jaar de ranglijst aangevoerd heeft. Maar Roda JC heeft toch alle kans nog om via de nacompetitie alsnog deze doelstelling te realiseren. Dus spelen er andere krachten mee op het moment dat een beslissing over de trainer genomen wordt. Mijns inziens komen deze krachten grotendeels voort uit de club zelf.  Deels worden de krachten versterkt doordat spelers misschien niet geheel tevreden zijn en niet weten waar hun toekomst ligt. Spelers worden daardoor onrustig en gaan meer vertellen dan ze normaliter doen. Op het moment dat er een duidelijke breuk is in de relatie met de spelers, ja…dan houdt het natuurlijk op en dient de trainer vervangen te worden.
Ik denk echter ook dat er veel krachten vrij komen uit de totale staf zelf. Op het moment dat het minder gaat en de druk toeneemt merk je dat mensen hun verhaal op plekken neerleggen waar het niet hoort te liggen.  Er collega’s zijn die in de staf niet hun mening geven omdat ze ook onzeker zijn over de toekomst of misschien een andere visie hebben.
Ik vind het in ieder geval erg verrassend dat in beide gevallen in deze beslissende fase de assistent-trainer de hoofdtrainer gaat worden. Deze hebben immers reeds 9 maanden samen gewerkt met de hoofdtrainer. Al 9 maanden hebben zij de kans gehad om invloed uit te oefenen opdat hun club er beter voor zou staan dan de huidige stand. Onervaren als hoofdtrainer dienen zij zich nu waar te maken in deze beslissende fase!! En ja…. er worden weer adviseurs aangesteld om hen te ondersteunen en te begeleiden. Maar in deze beslissende fase? Dat mag toch minimaal raar genoemd worden. Al die maanden hebben zij achter de werkwijze van de hoofdtrainer gestaan en dagelijks met de groep gewerkt. Dan kan het toch niet zo zijn dat er ineens een andere  gevoel om de hoek komt kijken. 
Ik weet uit ervaring dat trainer een ervaring vak is. Zeker daar waar het gaat om beslissende momenten. Er mag dan niets meer fout gaan en er mag en kan niet gegokt worden op alleen maar “een frisse kijk”. Nee…op dat cruciale moment moet er uit ervaring opgebouwde vakkennis geshowd en getoond worden om de doelstellingen te halen.  
Nieuwe trainers komen er zeker aan. Dat is logisch en ook goed voor de ontwikkeling van het Nederlands voetbal. Een nieuwe frisse kijk brengen zij mee, opgeleid als zij zijn met de modernste middelen en kennis. Deze nieuwe generatie verdient zeker een kans. Maar zoals het ook is met een team, zonder ervaring is het moeilijk groeien voor talenten. De kracht van een team, in dit geval de staf, wordt niet bepaald door 1 persoon, nee… de kracht van de staf wordt bepaald door de optelsom van de individuele kwaliteiten, waarbij ervaring een hele belangrijke positie inneemt.

De komende weken zullen weer spannende weken worden waarin de competitie beslist zal worden. Er zal gefeest worden maar er zal ook zeker getreurd worden. Trainers zullen op een voetstuk gezet worden en anderen worden weer met de grond gelijk gemaakt. Een ding weet ik zeker: elke actieve trainer/ coach in deze beslissende weken van de competitie zal op het einde meer ervaring hebben dan dat hij had voordat deze periode begon. Daardoor zal hij het een volgende keer net iets anders acteren dan dat hij nu handelde.