Wiljan Vloet - Logo

vrijdag 11 september 2015

OUDER WORDEN

Vanochtend om half acht kwam ik terug van hardlopen. 4,5 km had ik erop zitten en ik zat werkelijk helemaal stuk. De laatste paar honderd meter kon ik echt bijna niet meer vooruit komen. Maar ik wilde het perse volbrengen en liep dat laatste stukje puur op karakter. Gisteren ben ik namelijk weer een jaartje ouder geworden. Voor mij een goede reden om op de eerste dag van mijn 53ste levensjaar 4,5 km te volbrengen.

Sinds mijn terugkomst uit Griekenland in september 2014 ben ik weer gaan hardlopen. Vroeger was dit een vast onderdeel van mijn sportactiviteiten en liep ik een aantal keer per week met gemak zo’n 10-15 km. Maar dat vroeger was toch al zo’n 12 jaar geleden. Jarenlang heb ik amper hard gelopen doordat ik telkens last kreeg van mijn knieën door de operaties die ik daaraan onderging.
De reden om toch weer te gaan hardlopen was en is simpel: ik vind dat mijn basisconditie wel erg matig is. En daarbij moet ik toegeven dat ik ook mijn gewicht meespeelt. Hardlopen is dan gewoon een sport die ik kan doen bij alle onregelmatige werkzaamheden die ik heb. Waar ik ook ben ter wereld, ik hoef er enkel voor de deur uit te stappen.
Het hardlopen heb ik vanaf afgelopen september stap voor stap opgebouwd. Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend startte ik om  6.45 uur met lopen. Een heerlijk moment op de dag waarop het in het park achter mijn huis nog relatief rustig is.
Ik begon met 400 meter (en was die eerste dag werkelijk niet in staat om verder te lopen) en breidde dat iedere looptraining uit. Iedere loop-dag moest ik van mezelf een stukje verder komen. Ook de eerste paar keer liepen mijn knieën helemaal vol met de vocht en was ik amper in staat om na het lopen fatsoenlijk de trap op te gaan.  Maar ik zette door en uiteindelijk liep ik in de maand mei 2015 drie ochtenden in de week 7 km hard. Nou ja…. “hard”? Ik werd wel eens ingehaald, maar ik vond zelf dat ik een aardig tempo hanteerde.  De maanden juni, juli en half augustus heb niet gelopen. Dat was het mijn zomerstop. Ik vond dat ik die verdiende.

En deze week ben ik dus weer begonnen: 4,5 km na 3 ochtenden! Maar ik zit nu achter mijn laptop met het idee dat ik nog amper overeind kan komen. Wat een slijtageslag! Ik voel me oud!
 Met ouder worden op zich heb ik totaal geen moeite. Waar ik wel veel moeite mee heb, is dat er ook steeds meer gebreken ontstaan. Zo kan ik kan ik niet meer door het leven zonder lenzen. Na een avond feesten heb ik echt wel weer een paar dagen nodig om bij te komen.

Achter de laptop denk ik na over het begrip ouder worden. “Wat betekent het eigenlijk om ouder te worden?” en “Wat ga je dan allemaal doen?”.
Afgelopen week  las ik in de krant dat de Russische auteur Ivan Krasko (wie kent hem niet?) in het huwelijk is getreden met de 24 jarige Natalia Shevel. De auteur die in meer dan zeventig Russische films gespeeld had is slechts 84 jaar.
Zou dit uit hetzelfde gevoel voortkomen als wat vele leeftijdsgenoten van mij hebben die een motor kopen en daarop elke weekend gaan toeren?  Dat gevoel herken ik persoonlijk in ieder geval niet, maar misschien komt dat wel omdat ik  mezelf nog helemaal niet oud genoeg vind om al een motor te beginnen.

En ja, wat is oud? Buffon is aan zijn twintigste seizoen bezig als voetbalprof en speelde zijn 150ste interland . Hij gaat gewoon door omdat hij zich nog steeds op en top fit voelt. Hij kijkt niet naar zijn leeftijd. Hij kijk alleen maar naar zijn geestelijke en lichamelijke fitheid. Zolang die top zijn gaat hij door.
Bij het Nederlands elftal hebben we niemand van deze leeftijd. We hebben ook niemand die 150 interland gespeeld heeft. Toch hoorde ik de afgelopen 2 interlands dat enkele spelers van het Nederlands elftal misschien te oud waren om nog voor ons nationaal team op te komen. Waarop was dit gebaseerd op leeftijd? Of gaat het hier om de uitvoering?

Ik denk dat elk mens het ouder worden anders beleeft en ervaart. Op dit moment na het hardlopen baal ik ontzettend van het feit dat ik ouder ben geworden. Vroeger kon ik prima 15 km hardlopen en daarna gewoon op de fiets naar school en in de avond uren trainen bij de plaatselijk voetbal club. Nu zit ik stuk na 4,5 km. Hoe knap ik het ook van mezelf vind dat ik het doe, ik blijf  balen dat het zoveel kracht en energie kost en ik de hele dag nodig hebt om te herstellen.

Andere momenten in het leven vind ik het prettig dat ik ouder geworden ben. In mijn dagelijkse leven heb ik meer levenservaring en weet ik beter wat me te wachten staat en hoe ik met bepaalde situatie om moet gaan. Ook t.a.v. van mijn functioneren in de maatschappij ben ik blij met de ervaring die ik de afgelopen 32 jaar opgedaan heb als unitleider van een vak internaat voor jongeren met meervoudige gedragsproblemen in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar.
Mijn jarenlange trainer/coach ervaring in zowel het jeugdvoetbal als binnen het senioren voetbal, maakt van mij een veel betere trainer dan ik was toen ik begon. In mijn beginjaren haalde ik al successen als trainer. Op welke plek in de competitie  zou ik met al mijn ervaringen nu staan als ik werkzaam was binnen de voetballerij?  

Dus ouder worden heeft zowel positieve als negatieve kanten. Het hangt er helemaal vanaf welke activiteit je doet en het resultaat van die activiteit. Als het Nederlands elftal had gewonnen onder leiding van Huntelaar, van Persie, Sneijder en Robben was het dankzij de ervaring van deze heren geweest.  De activiteit en het resultaat bepalen eigenlijk het gevoel van ouder worden en of dit gevoel een positieve of een negatieve lading heeft.  
Ik denk dat ieder mens op een ander manier het ouder worden beleefd. Dit is echt iets heel persoonlijks.  Omgevingsfactoren hebben ook een grote invloed om het gevoel van ouder worden. Ik ben ervan overtuigd dat hoe langer je actief bent met allerlei mensen van verschillende leeftijden, je ook minder snel het gevoel hebt dat je te oud ergens voor bent.
“Te oud ergens voor zijn “heeft een negatieve lading. Waarom zou je ergens te oud voor zijn? Ivan Krasko wil nog een gezin stichten met zijn bruid Natalia.
Het gaat er dus om hoe fit je jezelf voelt op geestelijk en lichamelijk gebied. Dat bepaalt of je ergens te oud  voor bent of niet.

Geestelijk kan ik nog prima die 4,5 km lopen en met mijn schema zit de 7 km over een aantal maanden ook in het vooruitschiet. Met mijn doorzettingsvermogen en mijn wilskracht zit het goed. Lichamelijk  is 4,5 km op dit moment echt mijn top en kan ik niet verder. Maar ik weet best dat als ik dit weekend een paar wijntjes minder drink en op zaterdag iets minder toastjes pak, ik maandag misschien wel ik staat ben om de 4,7 km te halen. En dat is toch niet slecht voor een man van 53 die nog steeds iets te zwaar is? 


1 opmerking:

  1. Beste Wiljan, dat past in de filosofie van mijn 50plus partij. Je bent al snel te oud om nog een uitdaging aan te gaan en als je last heb van je spieren dan komt dat door dat je te oud bent voor die onzin. Ik vind het allemaal kletskoek, je bent zo oud als je jezelf voelt. Maar het herstel duurt wel langer, daar kom je niet onderuit. De leeftijd, of je wilt of niet, speelt wel een rol in de dat proces. En van leven ga je dood. Ik zou dat wijntje toch maar lekker nemen, nu kan je er nog van genieten, Niet onbelangrijk in het leven.

    BeantwoordenVerwijderen