Wiljan Vloet - Logo

woensdag 24 juni 2015

LEUGENS

Afgelopen weekend waren ik en mijn partner uitgenodigd bij het CHIO in Rotterdam. Een geweldig paardensport evenement waar volgens mij heel wat Rotterdammers op afkomen. Al vele jaren kom ik er, dit jaar zelf op 2 dagen. Op vrijdagavond waren we in het strodorp waar een goede en gezellig sfeer hing en zondag waren we in de box uitgenodigd van zeer goede bevriende zakenman.
Vrijdagavond was eigenlijk de reünie-avond en herkenning van allerlei bekenden. De meeste mensen had ik al lang niet gezien.
Op een gegeven moment sta ik met een groepje  heren te kletsen. Uiteraard ging het ook over het voetbal. Eerst over het Nederlands Elftal maar al snel ging het over Sparta Rotterdam. Voor mij blijft dat een ingewikkeld onderwerp. Niet omdat ik niet over Sparta Rotterdam wil praten omdat deze club me niet meer interesseert. Integendeel… de club houdt me altijd nog bezig en ik volg Sparta Rotterdam vanaf de zijlijn zeker. Nee, de reden waarom ik er liever niet over praat in gezelschap, is dat mensen vaak allerlei specifieke en vertrouwelijke informatie willen horen. Daar heb ik helemaal geen zin in. Alle informatie die ik weet en ken uit mijn directeur periode bij Sparta, hou ik voor mezelf. Maar als mensen gaan discussiëren over Sparta Rotterdam is het moeilijk om mee te praten omdat ik geen gegevens als argument wil gebruiken. Vaak zeg ik dan weinig of vertel gewoon tegen de mensen dat ik hierover niets kan vertellen omdat ik dit niet gepast vind.
Deze vrijdag stond ik dus met een groepje heren te praten. Mensen die het een en ander betekend hebben of nog steeds betekenen in de zakenwereld en op het gebied van sponsoring en sportwereld.
Een van deze heren had continu het hoogste woord en wist precies waarom volgens hem  Sparta Rotterdam nog steeds in de Jupiler Competitie speelde.  Het was volgens hem een logisch gevolg van al jarenlang mismanagement. Uiteraard vroeg ik hoe hij daar bij kwam en wat er dan allemaal mis zou zijn. Toen kwam er een stortvloed van argumenten en woorden….waar zelf ik jaloers op kan zijn… met allemaal onjuiste feiten en onwaarheden. Hij zou het zelf op alle gebieden beter gedaan hebben dan dat het de afgelopen 5 jaar gedaan was. Financieel was het een puinhoop en er klopte helemaal niets van de jaarrekening. Commercieel was er amper geld binnen gehaald en de commerciële mensen zaten al tijden meer op kantoor dan bij de sponsors. Sportief was het een ramp en werd er veel te veel geld betaald aan salarissen voor de spelers, waarbij ook nog eens telkens de verkeerde spelers gehaald werden. We hadden geen begroting gemaakt, plannen waren niet onderbouwd en het Stadion draaide niet rendabel.

Ook vertelde hij dat Sparta moest stoppen met de Jeugd opleiding en zich alleen nog maar moest focussen op het eerste elftal. De man vertelde dat Sparta Rotterdam tijdens mijn periode jaarlijks 2 miljoen euro uitgaf aan de jeugdopleiding. Deze 2 miljoen had gebruikt moeten worden voor het eerste team om betere spelers te halen. Ik probeerde nog aan te geven dat de keuze voor jeugd en opleiding een clubvisie is, en misschien zelfs nog niet zo’n gekke visie gezien de opbrengsten in de toekomst voor de club. Maar ook dat het bedrag absoluut geen 2 miljoen was wat in mijn periode besteed werd aan de jeugdafdeling. Hij werd echter steeds feller en gaf aan dat dit wel zo was en dat het schandalig was dat ik zoveel geld aan de jeugdafdeling had uitgegeven. 
Het was onvoorstelbaar hoeveel leugens hij durfde te verkondigen waarbij hij ook nog aangaf dat hij echt alle achtergronden wist.  Een opmerking waardoor de groep die meeluisterde hem nog bijna ging geloven.
Dat mensen hun mening vertellen tegen mij persoonlijk, vind ik niet zo’n probleem. Voetbal is een actueel interessant onderwerp waar veel mensen een mening over hebben en deze mening wordt ook graag geventileerd. Als dat gebeurt in een op een situatie dan kan ik de persoon in kwestie gewoon zeggen dat zijn mening niet klopt en dat je op basis van “niet juiste kennis” of te weinig overzicht” in ieder geval niet je mening  als waarheid kunt presenteren. In groepen gaan mensen vaak feller reageren. En als ik dan aangeef dat het niet klopt, word ik eigenlijk gedwongen om met feitelijke achtergrond informatie te komen om de argumenten te ontkrachten. En zoals gezegd wil ik dat niet omdat dit vaak gaat om vertrouwelijke informatie.
Maar het mooie van dit onderwerp is dat men de inkomsten en uitgaven allemaal terug kan lezen in de financiële jaarstukken. Deze zijn namelijk openbaar.

Meestal lees of hoor je dit soort “leugens” in de voetbalbladen of op lokale zenders die ook vaak niet exact weten hoe het zit en wel een verhaal schrijven. En een groot gedeelte van Nederland leest deze verhalen alsof het de waarheid is. Tegen deze media heb ik mijn strijd allang opgegeven omdat ik besef dat het hen vaak slechts gaat om mooie lezenswaardige triggers i.p.v. de waarheid en ook dat ze morgen weer andere nieuws schrijven.

Maar op deze avond ging de felle mening van deze man die het “verkondigde als waarheid” me te ver. En niet voor mezelf! Hij trekt zich n.m.l. niets aan van wat hij hiermee Sparta Rotterdam mogelijk aandoet.  Als iedereen deze man zomaar zou geloven, dan is het gevolg dat Sponsors zich terug trekken, supporters in oproer komen omdat ze vinden dat de jeugdafdeling moet stoppen, de druk op de jeugdspelers toeneemt etc.

Mijn avondje heb ik er niet door laten verpesten. En gelukkig kreeg ik tijdens de avond nog de kans om de afzonderlijke heren van deze groep rustig uit te leggen waar de foute interpretatie of feiten lagen.
Ik kan wel mijn hoofd af en toe breken over het feit waarom mensen zo ongenuanceerd en ongefundeerd praten. Vooral de mensen die  zeggen dat ze het zeker weten. Het bewust verspreiden van onwaarheden is het ergste wat er is. Tegen leugens valt bijna niet te vechten.  
1 opmerking:

  1. goed om te lezen dat Sparta je nog bezig houdt! zonder de achtergronden te kennen....had ik dat ook verwacht. #invoorentegenspoed

    BeantwoordenVerwijderen